Vinterns goda








Jag fick plötsligt lust 
att baka matbröd
som hör till vinterns goda.




Det allra enklaste goda matbrödet 
kommer från Anna Bergenströms kokbok (se recept längst ner).
Jag gillar hennes böcker, både på grund av recepten och bilderna.




"Vinterns goda ting"


heter en book som hon gav ut för många år sedan
och den bläddrar jag i nästan alla vintrar för inspirationens skull.

Jag tror bestämt att även Ernst blir inspirerad av boken
för nu och då dyker det upp saker ur boken i hans program.
Istapparna av elkabel (ovan)
och vita presentpapper med guldblad (nedan) är två exempel.
Känner ni igen dem?





Ha en bra fortsättning på lördagen!



Det fantastiska brödet (av Anna Bergenström)

Ingredienser:

  • 5 dl vatten
  • 1 dl mjölk 
  • 25 g jäst 
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 12 1/2 dl vetemjöl 
  • knappt 1/2 dl mjöl till utbakningen

Så här gör du:

  • Smula jästen och tillsätt honungen. 
  • Häll på lite fingervarmt vatten och rör. 
  • Tillsätt resten av vätskan och saltet och därefter mjölet.
  • Arbeta snabbt ihop den lösa degen. 
  • Strö lite mjöl över degen, täck bunken med en bakduk och låter den jäsa i 1-1 1/2 timme.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord men knåda inte för då försvinner luftbubblorna. 
  • Strö ytterligare lite mjöl över degen och skär till bitar som läggs på plåt med bakplåtspapper. 
  • Grädda i het ugn (250 grader) i 17-20 minuter. 




Lycka till ifall du prövar!

Kommentarer